Доступність посилання

ТОП новини

Питання будівництва в археологічних зонах Києва не врегульоване – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Питання будівництва в заповідних археологічних зонах Києва донині лишається не вирішеним. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив директор Центру археології Києва Інституту археології НАН України Михайло Сагайдак.

«Поки що в Києві немає впорядкованої діяльності, тим паче внормованої в тому плані, щоб проводилися дослідження і відповідно вирішувалися питання чи варто в заповідних зонах вести таке хаотичне багатоповерхове будівництво. Це питання ніхто принципово в Києві ще не вирішив. І, здається, немає жодних зрушень в цьому напрямку», – зазначив Сагайдак.

За його словами, наразі під загрозою забудови залишаються низка історичних місць столиці, зокрема, не вирішили питання будівництва транспортної розв’язки на Поштовій площі, де навесні цього року розкопали древню вулицю.

«З моменту зупинки активних досліджень – які виявили давньоруський матеріал: коли з’явилась вулиця, коли з’явились міські квартали, – які здійснювались на початку 2015 року, а вже жовтень завершується, цей проект поки що перебуває десь у чиновницьких кабінетах. Тобто немає паперів, які мають вирішити всі абсолютно питання: хто буде фінансувати, як буде реалізовуватися проект, хоча розписані всі хто має бути задіяний у цій процедурі. Останній раз комісія при Міністерстві культури збиралася на початку літа і з того часу ми маємо повний штиль у цьому питанні» – розповів археолог.

Як приклад бездумного і безвідповідального ставлення київської влади до історичних пам’яток Михайло Сагайдак наводить будівництво торгівельного центру «Глобус» на майдані Незалежності.

«На майдані Незалежності були відкриті Лядські ворота та цілий містобудівний вузол. Це не так давно було і всі прекрасно пам’ятають цих колишніх керівників міста. І в одну ніч, коли ми розкрили ділянки, готуючи їх для музейної експозиції, все було зруйновано» – розповів Сагайдак.

Однак, за словами археолога, і зараз проблема хаотичної забудови столиці лишається однією з найгостріших. І додає, єдиним позитивом є те, що інтерес до неї активно почало виявляти громадське суспільство.

«Ви можете прогулятися по живописній горі Щекавиці, де навіть в роки нашої революції з’явилася ціла низка, я не можу їх назвати навіть будівельним об’єктами. Це якісь квазі-будівлі і вони всі абсолютно розміщені на цій літописній горі. Вулиця Смирнова-Ласточкіна забудовується дуже хаотично і явно з порушеннями . Тобто я можу називати цілі райони», – говорить Сагайдак.

Відповідно до закону «Про охорону культурної спадщини» будівельні роботи, які можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного їх дослідження.

На початку року Департамент містобудування і архітектури КМДА виявив у столиці понад 40 самовільно зведених багатоповерхівок і близько сотні тих, що мали проблеми з документацією/

XS
SM
MD
LG