Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Молдови заявляє, що не піде у відставку


Валеріу Стрелець
Валеріу Стрелець

Прем’єр Молдови Валеріу Стрелець напередодні голосування у парламенті про вотум недовіри уряду, заявляє, що не піде у відставку.

За його словами, відставка означала б визнання звинувачень у корупції і привела б до відкладення важливих переговорів із Міжнародним валютним фондом.

Лідер Демократичної партії Молдови, яка входить до парламентської коаліції, Маріан Лупу закликав прем’єра звільнитися.

Голосування щодо недовіри уряду має відбутися в парламенті Молдови пізніше 29 жовтня на підставі звернення депутатів двох лівих опозиційних партій.

Ліві проросійські сили намагаються скинути нинішній уряд проєвропейської коаліції, Альянсу за європейську інтеграцію, на чолі з прем’єр-міністром Валеріу Стрельцем, користуючись політичною кризою в Молдові.

У Кишиневі останніми тижнями мітингують демонстранти, підбурювані цими силами, в першу чергу позапарламентською проросійською «Нашою партією».

Вони невдоволені тим, як влада розбирається з минулорічним скандалом із виведенням із трьох банків країни суми у близько мільярда євро, а також корупційними скандалами в самій коаліції – зокрема, можливою причетністю до виведення коштів колишнього прем’єр-міністра, а нині депутата з лав проєвропейської коаліції Влада Філата. Він нині позбавлений депутатської недоторканності й перебуває під арештом.

Демонстранти вимагають відставки президента, розпуску парламенту і дострокових виборів, а також усунення з посад керівників низки правоохоронних і антикорупційних відомств Молдови.

XS
SM
MD
LG