Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську на 11 дільницях перераховують голоси


У Дніпропетровську на 11 дільницях перераховують голоси
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

У Дніпропетровську на 11 дільницях перераховують голоси виборців на виборах до обласної ради. Перерахунок голосів розпочався в міській територіальній виборчій комісії по обіді й триває досі.

Як повідомив Радіо Свобода член ТВК Андрій Гусак, повторний підрахунок голосів знадобився на тих дільницях, де результати виборів неможливо було встановити, не розпаковуючи й не звіряючи всієї виборчої документації. Як зазначив Гусак, мова йде не тільки про помилки й неточності, а й про суттєві порушення. За його словами, так, на одній із дільниць виявили різницю в 60 голосів між даними в попередньому і в остаточному протоколах.

Водночас, за словами голів ДВК, перерахунок голосів на їхніх дільницях був призначений через технічні помилки, зокрема, коли зіпсовані бюлетені були пораховані як невикористані. Перерахунок голосів однієї дільниці займає багато часу, скаржаться вони, – до двох з половиною годин.

Водночас у Громадянській мережі «Опора» Радіо Свобода повідомили, що процедура підрахунку голосів передбачає не просто кількісний підрахунок бюлетенів, а демонстрування членом комісії кожного бюлетеня присутнім, аби можна було встановити, за кого відданий голос. Водночас, як зазначив довготерміновий спостерігач «Опори» в Дніпропетровську Денис Давидов, у новому законодавстві про місцеві вибори не прописано, чи стосується це й процедури повторного підрахунку голосів.

Раніше в Громадянській мережі «Опора» повідомляли, що перерахунок голосів на дільницях може змінити шанси деяких партій на входження до місцевих рад, адже є політсили, які, за даними паралельного підрахунку голосів, балансують на межі 5%.

Місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня у всіх регіонах, окрім анексованого Росією Криму та окремих тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Центральна виборча комісія повідомила, що явка на виборах становила 46,62%.

XS
SM
MD
LG