Доступність посилання

ТОП новини

Родич Яценюка працював на бізнесменів Бланка та Юрушева – «Схеми»


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Родич прем’єр-міністра Володимир Яценюк працював на Максима Бланка і олігарха Леоніда Юрушева. У розпорядженні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», є довіреність, датована 2010 роком, яка свідчить про давні бізнес-зв’язки між цими трьома людьми.

Зараз Максим Бланк є заступником голови держмонополії «Укрзалізниця», а Юрушев і далі займається бізнесом та навіть виграє контракти цієї компанії. Бланка призначив на посаду Кабмін Яценюка. В Україні зв’язки між можновладцями та бізнесменами важно довести, але вони часто добре відображаються на бізнесі останніх.

У дорученні, що його мають «Схеми», Максим Бланк, тоді ще в статусі директора компанії, яка керувала активами фонду Юрушева «Унібудінвест», доручає Володимиру Степановичу Яценюку представляти інтереси того ж фонду в державній податковій службі та виконувати «усі доцільні дії в інтересах компанії».

Це не єдиний зв’язок між троюрідним братом прем’єр-міністра та бізнесменом, якого вважають одним із головних спонсорів політичної сили Яценюка.

Наприклад, Володимир Яценюк був першим директором компанії «БФ Груп». Ця фірма напряму не належить Юрушеву, втім має однакову адресу реєстрації із низкою компаній Юрушева та інші зв’язки, які вказують на спорідненість фірм.

Фірма Володимира Яценюка «Вітамін Ко», яка займається оптовою торгівлею овочів, також зареєстрована на території складів Юрушева. Так, адреса юридичного місцезнаходження фірми – Бориспільський район, село Мартусівка, вулиця Мойсеєва, 75 – є на закритій території «БФ Складу» Юрушева. Крім того, вона збігається з фактичним розташуванням ТОВ «БФ Енерго», яке належить Юрушеву та його родині і також займається післяурожайною діяльністю та оптовою торгівлею овочами та фруктами.

Попри це, у прес-службі Юрушева стверджують, що Володимир Яценюк жодним чином не пов’язаний із бізнесом олігарха.

«Володимир Степанович Яценюк не є і не був співробітником будь-яких компаній, пов’язаних із Л. Л. Юрушевим та не виконував жодних інших функцій», – йдеться у письмовій відповіді Радіо Свобода.

Втім, представник прес-служби Юрушева неформально визнає, що останній «допомагав» попередній політичній силі Яценюка – «Фронту змін». Водночас в офіційній відповіді прес-служба Юрушева нагадує, що напряму іноземні громадяни (Юрушев – громадянин Греції) не можуть фінансувати політичні партії та передвиборчі перегони. А прес-служба прем’єра повністю заперечує будь-які спільні активи чи стосунки із олігархом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG