Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Кракові відмовив США в екстрадиції режисера Поланського


Роман Поланський та американська актриса Саманта Геймер, яка, як вважають у США, у 13-річному віці стала жертвою Поланського
Роман Поланський та американська актриса Саманта Геймер, яка, як вважають у США, у 13-річному віці стала жертвою Поланського

Краківський суд у п’ятницю, 30 жовтня, відмовив США в екстрадиції польського режисера Романа Поланський.

«Суд постановив, що екстрадиція громадянина Польщі та Франції Романа Поланського у США неприпустима», – заявив суддя, наголосивши, що матеріали справи настільки великі, що формальне обґрунтування рішення суду займе принаймні тиждень. Тим часом, на думку прокуратури, формальних причин, щоб відмовити США у видачі режисера немає.

У свою чергу Ярослав Качинський, лідер партії «Право і справедливість», яка перемогла на останніх парламентських виборах, заявляв, що перед законом всі мають бути рівні. «Дехто прямо каже, що якщо пан Поланський є всесвітньо відомим режисером, то він не повинен відповідати за свої вчинки. Ми з таким підходом категорично не згодні», – наголосив Качинський.

Режисера звинувачують у сексуальних стосунках з неповнолітньою, які, як передбачається, мали місце у США в 1977 році. Тоді, не чекаючи вироку, Поланський покинув територію Сполучених Штатів і не повернувся навіть на церемонію нагородження премією американської кіноакадемії «Оскар», якої був удостоєний за фільм «Піаніст».

Захист режисера стверджував, що Поланський (який визнав свою провину, на що вказав краківський суд) вже відсидів 42 дні у каліфорнійській в’язниці без винесення вироку, тому заслуговує виправдувального вироку.

82-річний Поланський постійно живе у Франції (у Європі подібний злочин – секс з неповнолітніми – має термін давності, а у США – ні), хоча прописаний у польському Кракові, саме тому процес проходив у цьому місті.

У 2009 році на прохання США Романа Поланського заарештували у Швейцарії, проте ця країна у результаті не видала його Вашингтону.

XS
SM
MD
LG