Доступність посилання

ТОП новини

1 листопада в Туреччині проходять дострокові парламентські вибори


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган

Дострокові парламентські вибори проходять у неділю, 1 листопада, в Туреччині, після того, як у 550-містному парламенті, обраному на попередніх чергових виборах у червні, не вдалося створити урядову коаліцію.

Правляча партія «Право і справедливість» президента Реджепа Тайїпа Ердогана втратила більшість у парламенті під час виборів 7 червня (вперше з 2002 року – ред.), таким чином заблокувавши його намір розширити президентські повноваження в ході планованої конституційної реформи.

Напередодні виборів Ердоган висловив сподівання, що вже наступного дня після голосування громадяни Туреччини проявлять повагу до встановленого результату. «Після цього, сподіваюся, нова Туреччина не буде переживати неприємності, з якими ми стикнулися в останні п'ять місяців», – сказав президент, додавши, що ці вибори є «переломним моментом для нашої країни».

Опитування громадської думки свідчать, що результати сьогоднішніх виборів будуть приблизно такими ж, як і у червні, однак цього разу партії «Право і справедливість» доведеться укладати угоду про більшість з Народно-республіканською партією, якій пророкують друге місце.

Противники Ердогана кажуть, що його режим стає щораз авторитарнішим, а Захід критикує його за посягання на свободу ЗМІ. Він же усі звинувачення на свою адресу відкидає.

Цього тижня турецька поліція у зв'язку з розслідуванням про відмивання грошей провела обшуки в офісах двох телевізійних станцій, яких вважають опозиційними. Редактори близько 50 міжнародних ЗМІ написали листа, в якому засудили такі дії як акт наступу на свободу слова і примусу «замовкнути будь-яку опозицію чи критику уряду напередодні виборів».

Нині Туреччина постала перед проблемами з безпекою, рівнем економіки і поглибленням політичних та етнічних розбіжностей. Кризу в країні поглибила боротьба проти угруповання «Ісламська держава» у Сирії, а також «Робітничої партії Курдистану» на півночі Іраку.

XS
SM
MD
LG