Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: до 30 листопада в Україні призначать антикорупційного прокурора


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко очікує, що до 30 листопада буде завершено конкурс на обрання Антикорупційного прокурора України.

«Не пізніше 30 листопада, країна повинна мати антикорупційного прокурора, який має бути призначений за абсолютно прозорою процедурою», – сказав він в інтерв’ю українським телеканалам.

«Цей антикорупційний прокурор повинен мати довіру суспільства. І кроки на руйнацію цієї довіри є абсолютно антидержавними», – додав Порошенко.

Глава держави зазначив, що початок роботи Антикорупційного прокурора та Антикорупційного бюро є не лише вимогою надання безвізового режиму, а й важливий пункт в рамках отримання макрофінансової допомоги.

Порошенко також висловив сподівання, що вже з 1 грудня антикорупційний прокурор та антикорупційне бюро отримають всі справи від Генпрокуратури, почнуть працювати і «вже найближчим часом зможуть прискорити розслідування корупційних справ в спосіб, який викликає стовідсоткову довіру як суспільства, так й наших партнерів».

Минулого місяця генеральний прокурор Віктор Шокін підписав наказ про утворення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Призначення на адміністративні посади в антикорупційну прокуратуру здійснюється Генпрокурором за результатами відкритого конкурсу.
Організацію та проведення конкурсу здійснює конкурсна комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, та сім осіб, визначених Верховною Радою. Генпрокурор і Рада вже обрали своїх представників до цієї комісії.

За європейськими стандартами, членами таких комісій мають бути люди з бездоганною репутацією, моральним авторитетом та високим професіоналізмом. Проте, як вважають експерти Центру протидії корупції, що четвірка, призначена Віктором Шокіним від Генпрокуратури, таким критеріям не відповідає.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG