Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан SOS застерігає силовиків від «закошмарювання» волонтерів


Громадська ініціатива Євромайдан SOS закликає правоохоронців зупинити тиск на волонтерів і діяти в рамках закону при проведенні слідчих дій.

«Ми публічно звертаємося до керівників Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної і Військової прокуратури із вимогами надати роз’яснення ситуації тиску на волонтерську спільноту та публічно представити правове обґрунтування цих дій, а також дотримуватися встановленої законом процедури при проведенні слідчих дій, припинити практику застосування сумнівних методів, погроз і залякування», йдеться в заяві організації.

У Євромайдан SOS нагадали, що протягом останніх двох тижнів правоохоронні відомства виявили «активну «зацікавленість» низкою ініціатив, які допомагають армії». «Спершу під пильний нагляд ГПУ, СБУ та МВС потрапили волонтерські групи «Народний проект», Армія SOS і ArmyHelp. А днями, синхронно із затриманнями в Дніпропетровську, відбулися обшуки і виїмки у благодійної організації «Фонд оборони країни», – йдеться в заяві.

«Ми свідомі того, що волонтерська діяльність не повинна стати прикриттям для «відмивання» коштів та тіньових схем, а звання «волонтер» не є індульгенцією для порушників закону. Але давайте будемо чесними. «Закошмарювання» волонтерських спільнот – це не спосіб зберегти країну. Це спосіб зберегти систему. Адже слідчі дії щодо згаданих вище ініціатив проводяться із порушенням законної процедури (як у випадку із недопуском адвокатів під час обшуків у «Фонді оборони країни») та супроводжуються психологічним пресингом та погрозами в гебістському стилі (із таким, за повідомленням колег, довелося стикнутися волонтерці Армія SOS)», – наголосили в Євромайдан SOS.

Водночас голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що не хоче «кинути тінь» на благодійний фонд, добровольців і волонтерів.

Грицак зауважив, що не хоче робити «ніяких висновків і робити когось злочинцем». «Не хочу кинути жодним чином тінь на фонд, на людей, на добровольців, на волонтерів, які працювали в цьому фонді, але вони абсолютно не знали того, напевно, що тільки те, що лежить зверху, – це зі 160 мільйонів гривень 40 мільйонів пішло не на ті цілі, куди планувалося», – сказав Грицак, коментуючи події в Дніпропетровську.

Силовики із Генпрокуратури і СБУ затримали лідера «Укропу» Геннадія Корбана у Дніпропетровську 31 жовтня. Того ж дня відбулись обшуки в будинку Корбана і його батьків, а також вдома у голови правління «Фонду оборони країни» Павла Хазана і в громадській приймальні народного депутата, члена політради партії Бориса Філатова.

XS
SM
MD
LG