Доступність посилання

ТОП новини

Український диктант національної єдності напишуть у Китаї, Австралії та Польщі


У День української писемності, 9 листопада, відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності. Це буде ювілейний, вже п’ятнадцятий диктант і вперше він матиме статус міжнародного, повідомила ведуча спецпроекту «XV Радіодиктант національної єдності» Аліна Акуленко.

«Цього року писатимуть диктант в Китаї. Наприклад, Шанхай і Гуанчжоу вже про це повідомили. Писатимуть диктант в Австралії, також на кількох локаціях у Польщі. Зокрема радіо «Люблін» буде робити свою власну величезну трансляційну програму на всю територію Польщі», – зазначила Акуленко.

«Завдяки телебаченню цього року найімовірніше диктант зможуть написати також люди, які мають вади слуху», – пояснила ведуча спецпроекту.

Як повідомила заступник генерального директора НТКУ Дар’я Юровська, вперше радіодиктант транслюватиметься в телеефірі.

«Ми намагатимемося долучити сурдопереклад до нашої трансляції для того, щоб якомога більше людей мали можливість писати цей диктант», –додала Юровська.

Текст диктанту за традицією диктуватиме автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко з Хрещатика, 26, де працює Національна телерадіокомпанія Укрпаїни. Однак цього разу організатори диктанту працюватимуть ще й на виїзній локації в аудиторії імені Михайла Максимовича в Київському національному університеті.

«В одній з найбільших і найкрасивіших аудиторій Київського національного університету імені Тараса Шевченка в червоному корпусі ми обладнуємо нашу виїзну студію. Саме з цієї студії вестиметься двогодинний прямоефірний марафон», – розказала подробиці Аліна Акуленко.

Спеціально запрошені гості водночас і писатимуть диктант, і будуть учасниками радіопрограми.

«Радіодиктант – це не перевірка знань орфографії, пунктуації. Це можливість пережити разом з іншими велике свято. І якщо це свято, то певні подарунки, пам’ятні призи будуть», – запевнила майбутніх учасників ведуча спецпроекту «XV Радіодиктант національної єдності».

За словами організаторів, результати радіодиктанту будуть відомі і оприлюднені наприкінці листопада – на початку грудня.

В Україні 9 листопада відзначається День української писемності і мови. Свято встановлене указом глави держави у 1997 році на честьНестора Літописця.

XS
SM
MD
LG