Доступність посилання

ТОП новини

«Заочний арешт» Чубарова у Криму – це «зведення рахунків» – комітет Ради


Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин оприлюднив заяву у зв’язку з «заочним засудженням» у Криму народного депутата, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

«Квазі-судове рішення про «арешт» Рефата Чубаров – це чергова спроба окупації звести рахунки з тими, хто з першого дня окупації виступає проти свавілля і беззаконня країни-агресора на території Автономної Республіки Крим та Севастополя», – мовиться у заяві комітету, опублікованій у понеділок, 2 листопада.

У документі наголошується, що представники проросійської влади тимчасово окупованого півострова продовжують здійснювати «марні спроби підірвати єдність України і не допустити відновлення територіальної цілісності нашої держави та повернення Криму до складу суверенної і соборної України».

Зокрема, йдеться у заяві, «маріонеткова влада Криму» робить спроби дискредитації місцевих органів національного самоврядування кримських татар; продовжуються репресії і дискримінаційні дії щодо громадян України – жителів Криму, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, «відкрито низку сфальсифікованих кримінальних справ проти жителів Криму – активістів громадського руху».

«У російських в’язницях продовжують утримуватися українські політв’язні – жителі Криму: Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, Рустам Ваїтов, Мустафа Дегерменджі, Руслан Зейтуллаєв, Олександр Кольченко, Нурі Примов, Ферат Сайфуллаєв, Олег Сенцов. Такі протизаконні дії каральних органів Російської Федерації на території тимчасово окупованого Криму і представників самопроголошеного уряду Криму повністю підпадають також під юрисдикцію міжнародних судових інстанцій, які спрямовані на захист основних прав і свобод людини», – наголошується у заяві.

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин закликає президента України Петра Порошенка провести всі можливі дії, спрямовані на захист прав і свобод громадян України, які живуть на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Голова Меджлісу кримських татар, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров 28 жовтня на своїй сторінці у Facebook опублікував постанову Київського районного суду Сімферополя, в якій йдеться про його заочний арешт.

Раніше російський прокурор окупованого Криму Наталія Поклонська заявила, що слідчий відділ управління російського ФСБ у Криму порушив кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. За її словами, кримінальну справу відкрили за заклики до порушення територіальної цілісності держави.

Поклонська уточнила, що справу порушили за статтею 280.1 (публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії).

Російська влада заборонила Чубарову на п’ять років в’їзд на територію Росії, а також анексованого нею Криму.

XS
SM
MD
LG