Доступність посилання

ТОП новини

Депутати ухвалили законопроект, що спрощує процедуру обліку переселенців


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Через півроку після ухвалення у першому читанні депутати проголосували за законопроект «Про посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

За ухвалення документа у другому читанні проголосували 243 парламентарі.

Законопроект №2166 суттєво спрощує процедуру обліку внутрішньо переміщених осіб і передбачає державне сприяння інтеграції ВПО за новим місцем проживання. Також у ньому йдеться про те, що довідка переселенця діятиме безстроково.

«Технічні питання будуть вирішуватись на рівні Міністерства соціальної політики. Наприклад, про те, які графи будуть фігурувати в заяві і довідці про вимушене переселення. Щоб додати якийсь один параметр, нам не потрібно буде чекати на постанову Кабінету міністрів. Також законопроект ліквідує перевірки міграційної служби, які на сьогодні проводяться незаконно (мається на увазі перевірки місця проживання –ред.)», – презентувала напередодні новацію координатор благодійного фонду «Схід-SOS» Олександра Дворецька.

Крім того, згідно із законопроектом, якщо особі відмовлено у взятті на облік, служба повинна надати відмову у письмовому вигляді із зазначенням підстав. Це, за словами авторів, забезпечить можливість переселенцю звернутися до суду з оскарженням такої відмови.

Законопроект розширює перелік документів, якими внутрішньо переміщена особа може підтвердити факт свого переміщення. Так, наприклад, якщо у людини немає штампу реєстрації місця проживання, то протягом 15 робочих днів вона може надати військовий квиток, трудову книжку, документ про право власності на нерухоме або рухове майно, документ про освіту (науковий ступінь), медичні документи або ж навіть фотографії чи відеозаписи.

За останніми офіційними даними, внутрішньо переміщених осіб в Україні налічується понад 1,5 мільйона. За неофіційною статистикою, їх майже вдвічі більше. Цього року на місцевих виборах переселенці не змогли голосувати.

XS
SM
MD
LG