Доступність посилання

ТОП новини

На суді у справі Савченко оприлюднили письмові матеріали


Надія Савченко
Надія Савченко

На суді у російському Донецьку у справі українського штурмана Надії Савченко у вівторок, 3 листопада, були прочитані письмові матеріали.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, серед матеріалів, які оприлюднили прокурори, протоколи огляду особистих речей, телефонів і сім-карт Савченко, відібраних у неї у полоні сепаратистів угруповання «ЛНР». Матеріали передав слідчим нинішній ватажок луганських сепаратистів Ігор Плотницький.

Окрім цього, були оголошені результати психолого-лінгвістичної експертизи відеозапису допиту Надії Савченко, який у воронезькому готелі «Євро» провів слідчий Дмитро Маньшин.

За словами адвоката українки Іллі Новікова, вся експертиза полягала у тому, що фахівці з Обнінського інституту атомної енергетики дивилися відео допиту і тут же вирішували, у чому Савченко зізналася і де говорила правду чи неправду.

«Експертизу проводили дві жінки, одна з яких працює психологом в ядерному інституті в Обнінську. Ось ці жінки вміють з відеозапису визначати, правду каже людина чи ні. А ще вони вміють записи визначати, у чому людина зізналася. Ось нам зараз сказали, що Савченко зізналася у тому, що вона корегувала вогонь. Ось вона у суді не зізналася, а на відео зізналася. І жінки це знають», – прокоментував Новіков результати експертизи.

За словами адвоката, під час допиту Надія Савченко лише описувала, як ішла по дорозі, виглядаючи бронетехніку противника і як говорила по телефону, щоб артилерія не стріляла по дорозі. «З усього цього взяти фразу тут, фразу там – і виходить, що вона зізналася. Це пекло. Нам цікаво показати, як працюють ці люди. Ми, звичайно, ставимося до цього спокійно, тому що алібі Савченко забезпечується цілком об’єктивними даними, які не залежать від свідків», – наголошує Ілля Новиков.

Наступне засідання суду у відбудеться 9 листопада.

Надію Савченко звинувачують у співучасті у вбивстві журналістів ВГТРК Антона Волошина та Ігоря Корнелюка влітку минулого року. Провину вона не визнає. На процесі, який проходить у Донецьку Ростовської області, продовжує представляти свої докази сторона звинувачення.

XS
SM
MD
LG