Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники розкритикували законопроект проти геїв у Росії


Правозахисна організація Human Rights Watch закликає російських депутатів не ухвалювати проект закону, який передбачає штрафи для представників ЛГБТ-спільноти за публічну заяву про свою сексуальну орієнтацію.

Правозахисники назвали цей документ «черговим абсурдним» кроком серед дискримінаційних законопроектів.

«Цей законопроект не захищає нічиїх інтересів і карає людей за користування правом на свободу слова», – заявили в HRW.

Законопроект зареєстрували в Держдумі Росії наприкінці жовтня.

У документі, внесеному двома депутатами від КПРФ Іваном Нікітчуком та Миколою Ареф’євим, пропонується за «публічну демонстрацію перекручених сексуальних уподобань у громадських місцях» запровадити штраф до п’яти тисяч рублів. А ті ж дії на території освітніх, культурних та молодіжних установах, на думку авторів законопроекту, мали б каратися арештом на 15 діб.

Перший заступник голови комітету російської Держдуми з конституційного законодавства і держбудівництва Дмитро Вяткін не згоден з такою пропозицією. Він вважає, що після введення відповідальності за пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх, це питання є закритим.

У 2013 році у Росії набув чинності закон, який встановлює відповідальність за «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх». Раніше аналогічні закони були ухвалені у Санкт-Петербурзі, Архангельській, Костромській, Рязанській, Новосибірській, Магаданській, Самарській, Калінінградській та Іркутській областях Росії, а також у Краснодарському краї та Башкортостані.

XS
SM
MD
LG