Доступність посилання

ТОП новини

НАТО тестує боєздатність і надсилає сигнал Росії – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляє, що альянс проводить найбільші військові навчання упродовж останнього десятиліття, щоб протестувати свою боєздатність і надіслати чіткий сигнал Росії та можливим противником.

«Нашою метою є тренування та навчання, але ми також через навчання Trident Juncture направляємо чіткий сигнал. НАТО не шукає конфронтації, але ми готові захищати всіх союзників», – сказав Столтенберґ у середу, 4 листопада, під час спільної прес-конференції з міністром оборони Іспанії в іспанському місті Сарагоса.

У тритижневих навчаннях НАТО, які розпочалися 21 жовтня, беруть участь 36 тисяч військових з 30 країн, а також десятки військових кораблів та винищувачів.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися минулого року, після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Черговий виток напруження між Росією та країнами НАТО почався після того, як 30 вересня російські військові літаки почали здійснювати повітряні удари у Сирії. Захід заявляє, що Москва використовує свою військову кампанію для зміцнення влади сирійського президента, а не для боротьби з екстремізмом, як заявляє Кремль.

XS
SM
MD
LG