Доступність посилання

ТОП новини

Невиконання Мінських угод слід врахувати при перегляді санкцій щодо Росії – Туск


Дональд Туск
Дональд Туск

Голова Європейської ради Дональд Туск заявляє: те, що Мінські угоди досі не реалізовані, має бути відображене у майбутньому перегляді санкцій ЄС щодо Росії.

«Будь-які спекуляції про можливі компроміси між діями Росії у Сирії та в Україні мають бути відкинуті. Це було б не тільки аморально, але й що ще гірше – не ефективно», – сказав Туск у середу, 4 листопада, після переговорів у Брюсселі з прем’єр-міністром Швеції Стефаном Льофвеном.

Голова Європейської ради зазначив, що впродовж зустрічі з головою уряду Швеції обговорювалися й загальні питання відносин із Росією та ситуації в Україні.

США та Євросоюз запровадили проти Росії санкції – спершу через анексію українського Криму, згодом – через роль Москви в подіях на Донбасі. Росія називає анексію Криму «відновленням історичної справедливості» і заперечує наявність своїх військ на сході України, заявляючи, що на Донбасі воюють «добровольці».

Москва стверджує, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими домовленостями і не мусить виконувати їх, бо є, мовляв, не їхньою стороною, а лише гарантом. У світі дотримуються протилежної думки й наголошують, що накладені на Росію санкції через її підтримку сепаратизму в Україні будуть чинні, аж доки Москва не виконає до кінця всіх без винятку пунктів Мінських угод і не змусить сепаратистів виконати їх.

XS
SM
MD
LG