Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст: через зміни безвізові закони можуть стати на захист майна корупціонерів


Павло Петренко
Павло Петренко

У Верховній Раді України намагаються змінити cуть двох важливих проектів законів, які парламент має ухвалити на виконання плану з безвізової лібералізації, настільки, що вони можуть стати на захист майна корупціонерів від арештів і конфіскації, заявляє міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, зокрема, це законопроекти, що вдосконалюють спеціальну конфіскацію й арешт майна, незаконно набутого корупціонерами.

«Норми, передбачені в даних проектах законів, розроблені на основі європейських стандартів, були нівельовані правками депутатів під час засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. … з комітету до сесійної зали вийшли зовсім інші, спотворені та підмінені по суті проекти законів про арешт і спецконфіскацію, які не мають нічого спільного з вимогами ЄС і з нормами, проголосованими в першому читанні. До прикладу, лише стосовно однієї статті законопроекту комітет врахував більше 20 правок, які концептуально змінюють мету законопроекту і суттєво шкодять чинному режиму арешту й конфіскації майна», – йдеться в заяві Міністерства юстиції.

Як наголосили у відомстві, це поставить під удар візову лібералізацію між Україною і ЄС та заблокує можливість «взагалі щось арештувати чи конфіскувати в цій державі».

За словами міністра юстиції, високопосадовці під санкціями ЄС, яким в Україні оголошено про підозру й арештовано їхнє майно, зможуть скористається цим законами після ухвалення, щоб розблокувати майно в Україні.

Верховна Рада сьогодні розглядає пакет законів, необхідних для позитивного рішення питання безвізового режиму з ЄС для українців.

Раніше президент Петро Порошенко наголошував, що парламент до 9 листопада має ухвалити пакет законів щодо безвізового режиму між Україною і ЄС. Загалом, згідно з планом, Верховна Рада мала розглянути 13 законопроектів, наразі ухвалені лише 4.

На початку жовтня Верховна Рада підтримала пакет законів, які потрібні для лібералізації візового режиму з ЄС. Це закони, які запроваджують фінансування політичних партій з державного бюджету, які вносять зміни до Кримінального процесуального кодексу і регламентують питання арешту майна в разі виникнення корупційних ризиків. Також депутати підтримали створення національного агентства, яке розшукуватиме активи, здобуті корупційним шляхом.

XS
SM
MD
LG