Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила за основу перші 4 законопроекти з «безвізового» пакету


©Shutterstock
©Shutterstock

Депутати розпочали розгляд пакету законопроектів необхідних для лібералізації безвізового режиму з ЄС.

Так, парламентарі вже ухвалили у першому читанні чотири технічних законопроекти: №3155 (про біженців, які потребують додаткового або тимчасового захисту), №3171 (щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території).

«Ті наші українські громадяни, які хочуть отримати легітимні документи про народження і смерть, і про реєстрацію актів цивільного стану зможуть звернутися до будь-якого судового органу на території України і протягом 24 годин отримати рішення суду, який буде констатувати юридично доконаний факт», – сказав, представляючи законопроект №3171 міністр юстиції Павло Петренко.

Натомість законопроекти №3159 (щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянства) та №1658 (проект трудового кодексу) депутати розкритикували.

При цьому Верховна Рада провалила розгляд норми Трудового кодексу щодо заборони трудової дискримінації, яка є обов'язковою умовою для скасування Євросоюзом віз для громадян України.

«Ця норма має звучати таким чином: забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження…», – сказала депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Геращенко.

За ухваленням законів з балкону у сесійній залі спостерігають депутати європейського парламенту на чолі зі співголовою парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Андрієм Пленковичем та послом ЄС в Україні Яном Томбінським. Закликав депутатів плідно попрацювати і присутній у залі Арсеній Яценюк з урядовцями.

Крім того, у порядку денному містяться три важливі антикорупційні законопроекти, за які парламентарі голосуватимуть у другому читанні. Це законопроекти 2540а і 2541а, які передбачають удосконалення процедури накладення арешту на майно, яке набуте корупційним шляхом та розширення сфери застосування спеціальної конфіскації, а також створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (законопроект №3040).

Раніше Порошенко наголошував, що парламент до 9 листопада має ухвалити пакет з 13 законів щодо безвізового режиму між Україною та ЄС.

На початку жовтня Верховна Рада підтримала пакет законів, які потрібні для лібералізації візового режиму з ЄС. Це закони, які запроваджують фінансування політичних партій з державного бюджету, які вносять зміни до Кримінального процесуального кодексу і регламентують питання арешту майна в разі виникнення корупційних ризиків. Також депутати підтримали створення національного агентства, яке розшукуватиме активи, здобуті корупційним шляхом.

XS
SM
MD
LG