Доступність посилання

ТОП новини

Заяви Лукаш щодо Майдану будуть предметом розслідування – речниця СБУ


Олена Лукаш
Олена Лукаш

У Службі безпеки України заявляють, що правоохоронні органи вивчать можливу причетність колишньої глави Міністерства юстиції Олени Лукаш до низки злочинів, зокрема подій на Майдані.

«Всі ви пам’ятаєте її різкі заяви, виступи у найважчі дні Майдану. Також ви пам’ятаєте рішення, що були нею завізовані, зокрема закони від 16 січня. Я думаю, що все це буде предметом дослідження правоохоронних органів», – заявила речниця СБУ Олена Гітлянська.

У 2013 році під час акцій протесту на Майдані Лукаш називала дії активістів «екстремістськими». Зокрема Лукаш заявляла, що деякі акції протесту проти влади й за євроінтеграцію мають насильницький характер, а також про правомірність фізичного впливу правоохоронців на мітингувальників.

5 листопада стало відомо про затримання Лукаш.

Раніше Служба безпеки України оголосила в розшук Лукаш за підозрою у привласненні і розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем.

Екс-міністра юстиції звинувачують за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу («привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем»).

У травні 2015 року Генеральна прокуратура розпочала розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього міністра юстиції Лукаш у заволодінні за попередньою змовою групою осіб коштами держбюджету України у розмірі понад 2 мільйони гривень шляхом їх безпідставного перерахування компанії «Європейська правова група».

28 травня Лукаш повідомили про підозру. Після цього адвокат Лукаш Юрій Іващенко заявив, що його підзахисна не отримувала повідомлення Генпрокуратури про підозру, і заявив, що справа проти неї має бути закрита через безпідставність звинувачень.

У липні 2013 року Олену Лукаш призначили міністром юстиції, 28 січня 2014 року Лукаш пішла у відставку.

XS
SM
MD
LG