Доступність посилання

ТОП новини

Хорвати обиратимуть парламент – на тлі кризи з мігрантами


Розмальований опонентами передвиборний плакат чинного прем’єра Хорватії Зорана Мілановича, Загреб, 4 листопада 2015 року
Розмальований опонентами передвиборний плакат чинного прем’єра Хорватії Зорана Мілановича, Загреб, 4 листопада 2015 року

У Хорватії 8 листопада відбудуться парламентські вибори. Виборча кампанія була затьмарена кризою з мігрантами, понад 300 тисяч із яких від середини вересня транзитом побували в балканській країні на шляху до багатших держав Євросоюзу.

У разі перемоги на виборах консерваторів, які виступають за жорстку політику щодо шукачів притулку, транзит може бути ускладнений. Опозиційний Хорватський демократичний союз, який очолює Патріотичну коаліцію з восьми партій, звинуватив чинну владу на чолі з соціал-демократами у занадто м’якому ставленні до мігрантів.

Консерватори вимагають розгортання військ і будівництва парканів на кордоні із Сербією, звідки пролягає шлях більшості біженців.

Критики прем’єр-міністра Зорана Мілановича вважають, що він вміло використав кризу з мігрантами, щоб відвернути увагу від економічних проблем.

Жодний блок партій, як очікується, не зможе здобути більшості голосів у парламенті, який складається зі 151 депутата. Через це формування наступного уряду може залежати від переговорів із дрібними партіями.

Право голосу на цих виборах мають майже 3,8 мільйона хорватів.

XS
SM
MD
LG