Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбулася акція на підтримку засудженого в Росії кримчанина Геннадія Афанасьєва


Торт на «дні народження» Геннадія Афанасьєва
Торт на «дні народження» Геннадія Афанасьєва

У Києві 8 листопада відбулася акція до 25-го дня народження кримчанина Геннадія Афанасьєва, засудженого російським судом до семи років позбавлення волі, повідомляє сайт проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

На акцію, яка відбулася під дощем, зібралися близько 40 людей. Перед присутніми виступили учасники «Комітету солідарності» Олександра Романцова, Максим Буткевич і мати Геннадія Ольга Афанасьєва.

Учасники акції принесли з собою повітряні кулі та святковий торт. На екрані, встановленому на Софійській площі, демонструвалися фотографії, які зробив Геннадій, а також відео, на якому він виконує вірші українською мовою. Деякі пікетувальники тримали в руках плакати із закликом звільнити кримського активіста.

«На дні народження збирали подарунки для Геннадія. Подарунок обов’язково мав бути російською мовою, бо інакше в’язниця не пропустить. Ми в МЗС вирішили подарувати Геннадію повісті Шевченка.
Григорович писав їх на засланні російською мовою, залишаючись сином своєї землі. Одна з повістей у збірнику – «Художник». Геннадій, хто не знає, теж художник – займається фотографією. Ось і весь сенс», – написав у Facebook учасник акції, посол з особливих доручень Дмитро Кулеба.

Геннадій Афанасьєв був свідком у справі режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких 25 серпня в Росії засудили до 20 і 10 років суворого режиму відповідно. На суді Афанасьєв відмовився від своїх свідчень і вказав, що слідство отримало їх, застосовуючи тортури. Після вироку він був відправлений до виправної колонії під Сиктивкар. 19 серпня російський правозахисний центр «Меморіал» оголосив Геннадія Афанасьєва політв’язнем.

XS
SM
MD
LG