Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про арешт майна, отриманого злочинним шляхом


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України ухвалила закон щодо накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні.
За відповідний законопроект №2540а проголосував 291 народний депутат при мінімально необхідних 226.

Закон передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, і, серед іншого, встановлює, що «арештом майна є тимчасове позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям його вчинення, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане».

Згідно з законом, «метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації».

Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

5 листопада депутати не змогли ухвалити цей ті інші «безвізові» закони, тоді спікер парламенту Володимир Гройсман закрив засідання після того, як у парламенті не було достатньої кількості депутатів для ухвалення законопроектів, які стосуються виконання Плану дій щодо візової лібералізації.

XS
SM
MD
LG