Доступність посилання

ТОП новини

Депутати підтримали компромісний варіант закону про Нацагентство з повернення активів


Мітинг біля Верховної Ради, 10 листопада
Мітинг біля Верховної Ради, 10 листопада

Народні депутати ухвалили законопроект про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими корпупційним шляхом.

За законопроект в другому читанні та в цілому проголосували 260 депутатів, врахувавши 8 поправок комітету з питань запобігання корупції.

«Суть у тому, щоб агентство стосовно арештованих активів займалось лише збереженням. Реалізація арештованого майна відбувається лише, якщо майно є таким, що швидко псується», – пояснив нововведення закону перший віце-спікер Ради, депутат від «Народного фронту» Андрій Парубій.

Необхідність створення агентства із повернення активів є одним із основних критеріїв виконання Україною плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС. Верховний комісар ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні під час свого візиту у Київ назвала антикорупційну реформу «ключовою в питанні довіри до країни».

Відтак основними завданнями Національного агентства відповідно до законопроекту будуть: здійснення заходів із виявлення, розшуку, оцінки активів, за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді); організація здійснення заходів, пов’язаних із оцінкою, обліком та управлінням активами; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні та здійснення співробітництва із органами іноземних держав, до компетенції яких належить виявлення, розшук, та управління активами, іншими компетентними органами іноземних держав, відповідними міжнародними організаціями.

Національне агентство здійснюватиме розпорядження арештованими у кримінальному провадженні активами вартістю понад 200 розмірів мінімальних заробітних плат.

Контроль за діяльністю новоствореного агентства будуть здійснювати через механізми громадської ради, комісії зовнішнього контролю (за аналогією із оцінкою діяльності Національного антикорупційного бюро України) та щорічного оприлюднення детального звіту про роботу Агентства у звітному році.

Керівник агентства обиратиметься комісією з числа суспільних авторитетів (3 особи, які обиратимуться парламентом), а також професійних фахівців, які представлятимуть головних учасників відносин, пов'язаних із розшуком та конфіскацією активів: Генеральну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро, Міністерство юстиції, Держфінмоніторинг, Міністерство фінансів.

Гранична чисельність співробітників агентства не повинна перевищувати 100 осіб, враховуючи працівників територіальних підрозділів у разі їх створення.

Відповідно до прикінцевих положень, Національне агентство повинно бути створене та розпочати свою роботу протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом.

XS
SM
MD
LG