Доступність посилання

ТОП новини

В офісі омбудсмана заявляють про «жахливі» умови в одному з інтернатів на Тернопільщині


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

В офісі уповноваженого з прав людини Верховної Ради України заявляють про «жахливі» умови в Бережанському психоневрологічному інтернаті на Тернопільщині.

Як йдеться в повідомленні прес-служби офісу омбудсмана, такого висновку дійшла громадський спостерігач Ірина Максимова, яка разом із представником eповноваженого з прав людини у Тернопільській області Володимиром Шевченком відвідала без попередження Бережанський психоневрологічний інтернат Тернопільської області.

«Спостерігачі виявили, зокрема, двох чоловіків у «карцері», які безпідставно, невідомо за які провини, перебували у нелюдських умовах. Закрита тісна кімната з металевою решіткою на дверях була зачинена на замок без електричного освітлення і доступу свіжого повітря та води. Замість туалету – відро. Обидва чоловіка перебували у жахливому стані, невідомо коли мились. З їхніх слів, одного помістили на початку жовтня через конфлікт з водієм директора, який побив підопічного, а інший перебував у «карцері» з 20 жовтня через те, що хотів втекти з інтернату», – йдеться у заяві.

В офісі омбудсмана зазначають, що майже 70 чоловіків взагалі не мали спідньої білизни, також був відсутній верхній одяг, предмети особистої гігієни.

За даними правозахисників, у приміщеннях інтернату антисанітарні умови, не виконуються норми пожежної безпеки, персонал інтернату недостатньо обізнаний щодо своїх обов’язків та халатно до них ставиться.

Після виявлення фактів незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження правозахисники повідомили про це прокуратуру та поліцію.

Наразі прокуратура Бережанського району Тернопільської області вирішує питання про внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Раніше спостерігачі Національного превентивного механізму проти катувань заявили, що пацієнти психлікарень і психоневрологічних інтернатів України живуть в умовах, які, з точки зору міжнародного досвіду, прирівнюються до жорстокого поводження і тортур.

Загалом в Україні 144 психоневрологічні інтернати і 70 психіатричних лікарень, в них проживає близько шістдесяти тисяч людей.

XS
SM
MD
LG