Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська закликала російського омбудсмана відвідати Карпюка в СІЗО


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала російського омбудсмана Еллу Памфілову відвідати утримуваних у Росії українців.

Зокрема, за її словами, йдеться про Миколу Карпюка, якого, разом із ще одним українцем Станіславом Клихом, звинувачують у військових злочинах під час Чеченської війни.

Як зауважила Валерія Лутковська, на прохання російської колеги вона двічі відвідувала затриманих російських спецпризначенців Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова – у шпиталі та вже під вартою, порушень їхніх прав не виявила.

«Дуже хотілося б мати відповідний зворотній зв’язок з омбудсманом Російської Федерації, щоб так само швидко вона відвідувала тих українців, які перебувають у Російській Федерації під вартою. І так само швидко займалася питаннями катувань, наприклад, Миколи Карпюка, який вже більше ніж півтора року перебуває там без можливості спілкуватися з іншими особами», – зазначила Лутковська.

Раніше адвокати затриманих українців Клиха та Карпюка повідомляли про катування своїх підзахисних російськими силовиками.

Судовий процес проти українців Карпюка і Клиха відбувається у Грозному. Обидва підозрювані заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, і до них застосовувалися тортури, зокрема, аби вибити зізнання у причетності до Чеченської війни прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Адвокати затриманих українців звернулися до глави українського уряду з проханням дати свідчення.

XS
SM
MD
LG