Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: визнання геноцидом депортації кримських татар є кроком до відновлення справедливості


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає ухвалення Верховною Радою постанови про визнання геноцидом депортації кримських татар з півострова в 1944 році «першим кроком на шляху до відновлення справедливості».

«18 травня 1944 року всі представники кримськотатарського народу були депортовані зі своєї батьківщини. Майже половина депортованих за трагічних обставин, в умовах геноциду корінного народу Криму, загинула в місцях висилки в Середній Азії», – йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого.

Анексію Криму 2014 року Джемілєв називає «продовженням геноциду царської Росії і Радянського Союзу» стосовно кримських татар.

«Сьогодні Російська Федерація, успадкувавши спадок царської Росії і Радянського Союзу, 28 лютого 2014 року, ігноруючи всі норми міжнародного права і прав людини, анексувала Кримський півострів. З тих пір і до сьогоднішнього дня Росія реалізує системну політику щодо ігнорування фундаментальних свобод кримських татар, їх примусової еміграції з Криму, швидкої асиміляції, застосовуючи тиск, вбивства, ув’язнення, депортацію тих, хто намагається чинити опір її діям і протистояти. Це є продовженням геноциду, який ми повинні зупинити», – заявляє Джемілєв.

Верховна Рада України 12 листопада проголосувала за проект постанови «Про визнання геноциду кримськотатарського народу». За основу і в цілому проголосували 245 депутатів при 226 необхідних.

Кримськотатарське населення примусово виселили з півострова 18 травня 1944 року. Радянська влада пояснила це «співпрацею деяких кримських татар із нацистською Німеччиною під час Другої світової війни». У 1989 році Верховна Рада СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною.

XS
SM
MD
LG