Доступність посилання

ТОП новини

Посол Польщі: ситуація з наступним послом може прояснитися наступного тижня


Генрик Літвін
Генрик Літвін

Ситуація щодо того, хто буде наступним послом Польщі в Україні, може прояснитися наступного тижня, після затвердження складу нового уряду Польщі. Про це в інтервʼю Радіо Свобода сказав посол Польщі в Україні Генрик Літвін, повноваження якого завершуються наприкінці 2015 року.

На початку листопада міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина представив Марціна Войцеховського як майбутнього посла Польщі в Україні. Однак через кілька днів Вітольд Ващиковський, який замінить Схетину на посаді міністра, зазначив, що кандидатуру Войцеховського можуть переглянути, оскільки він «не має досвіду», а посол Польщі в Україні має бути «дипломатом або політиком високого класу».

Чинний посол Польщі Генрик Літвін сказав Радіо Свобода, що наразі не має інформації про те, що кандидатуру його наступника можуть переглянути.

«Я можу тільки сказати, що у мене на руках, так би мовити, є всі інформації щодо того, що моїм наступником є пан Марцін Войцеховський. І жодних формальних змін не було», – зазначив він.

«Ми будемо мати рішення, коли вже буде формально новий уряд, нові міністри. Тобто від моменту, коли президент буде вручати номінації, тоді будемо мати перше рішення. Я переконаний, що ця ситуація повинна бути прояснена. І будемо мати рішення наступного тижня. Тоді зможемо щось конкретно сказати. Поки що формально жодних змін не було», – додав посол.

Наприкінці жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори, за підсумками яких лідером вийшла партія «Право і справедливість». Вона отримала більшість місць у Сеймі. 9 листопада лідер «Права і справедливості» Ярослав Качинський представив склад нового уряду, який поки не почав формально виконувати свої обовʼязки. Посаду міністра закордонних справ обійме Вітольд Ващиковський.

Повний текст інтервʼю з послом Генриком Літвіном читайте і дивіться на сайті Радіо Свобода у суботу, 14 листопада.

XS
SM
MD
LG