Доступність посилання

ТОП новини

Українські товари придатні для експорту за умов дотримання санітарних норм – єврокомісар


Фото ілюстративне (©Shutterstock)
Фото ілюстративне (©Shutterstock)

Україна має всі можливості для експорту своїх продуктів до Євросоюзу за умов дотримання європейських стандартів, зокрема в частині відповідності санітарним нормам. Про це заявила журналістам у Києві єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем. Вона назвала українське сільське господарство однією з перспективних експортних галузей.

«Ми будемо говорити із міністром аграрної політики та продовольства України щодо прискорення реформ. З нашого боку ми готові надавати допомогу і експертну підтримку. До того ж з першого січня, коли між Україною та ЄС зона вільної торгівлі буде запроваджена, аналогічні можливості відкриються для всіх категорій товарів», – сказала Сесілія Мальмстрем.

Вона повідомила, що незаповненими наразі залишаються квоти ЄС для України на експорт м’яса птиці, свинини та яловичини через невідповідність санітарним вимогам.

Водночас ЄС збільшив Україні квоти на мед і кукурудзу, і Україна їх використала.

Найближчим часом ведення додаткових квот на експорт українських товарів до ЄС не планують, додала єврокомісар, зазначивши, що збільшення експорту з України до ЄС вже відбулося у тій групі товарів, де були запроваджені автономні торгові преференції. Тим не менше, в цілому український експорт до ЄС за перше півріччя поточного року знизився до 35%.

Дія зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом почнеться з 1 січня 2016 року. Угода про зону вільної торгівлі є складовою Угоди про асоціацію, яку Україна і ЄС підписали у березні 2014 року. Політична частина угоди вже діє з початку нинішнього року в режимі тимчасового застосування ще до завершення ратифікації всіма сторонами. Економічна частина передбачає створення зони вільної торгівлі, однак її імплементацію відтермінували до 1 січня 2016 року.

Росія заявила, що припинить чинність режиму преференцій щодо України в рамках зони вільної торгівлі в межах СНД, якщо набере чинності зона вільної торгівлі України і Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG