Доступність посилання

ТОП новини

Представників ОБСЄ досі не пускають до Криму – президент ПА ОБСЄ


Ілкка Канерва, президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі
Ілкка Канерва, президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі

Представники ОБСЄ досі намагаються отримати доступ до Криму для моніторингу ситуації, але безуспішно. Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі Ілкка Канерва.

«Кілька тижнів тому ми повідомляли про те, що права національних меншин в Криму не дотримуються. Ми розуміємо необхідність перебування місії в Криму. І ми намагаємося потрапити до Криму. Я не покладаю великих надій на це зараз. Але хочу вам сказати, що ми будемо продовжувати цим займатися», – сказав Канерва.

Він наголосив, що головним завданням місії ОБСЄ є відновлення контролю над кордоном і ретельне спостереження за місцевими виборами.

Ілкка Канерва з триденним візитом перебував в Україні, побував на Донбасі, де працює місія ОБСЄ. Він, зокрема, зустрівся з місцевими жителями, внутрішньо переміщеними особами, студентами. Також він провів переговори з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним.

У вересні Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ і верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Турс оприлюднили звіт, в якому йшлося про те, що з початку окупації Криму Росією в 2014 році дотримання прав людини та основних свобод на півострові «радикально погіршився» для багатьох жителів, у тому числі для проукраїнських активістів, журналістів і кримських татар.

Верховна Рада оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Країни Заходу також не визнають анексії Криму і запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG