Доступність посилання

ТОП новини

Голова ЦВК не виключив скасування норми закону про вибори мерів у два тури


Голова ЦВК Михайло Охендовський (©Shutterstock)
Голова ЦВК Михайло Охендовський (©Shutterstock)

Голова ЦВК Михайло Охендовський не виключив, що низька явка виборів, яка фіксується у неділю під час місцевих виборів в Україні, може стати причиною скасування на законодавчому рівні норми про вибори міських голів у два тури. Про це він заявив на брифінгу у Києві.

«Якщо тенденції збережуться, то цілком ймовірно, що явка складе близько 30%. І тоді, на мій погляд, у законодавців виникне питання про доцільність збереження мажоритарної системи абсолютної більшості, яка використовується для виборів мерів великих міст», – сказав Охендовський.

Він пояснив, що другий тур голосування у містах з населенням понад 90 тисяч запровадили передусім для того, щоб не було сумнівів у легітимізації обраних голів, а відтак за них проголосували більше 50% виборців.

За даними спостерігачів громадянської мережі «Опора», загальнонаціональна явка виборців на другому турі місцевих виборів станом на 12:00 становила 12,8% (похибка 0,7%).

У неділю, 15 листопада, в Україні відбувається другий тур місцевих виборів з голосування щодо виборів міських голів Києва та ще 28 міст України (у 18 обласних центрах і 10 містах обласного значення).

XS
SM
MD
LG