Доступність посилання

ТОП новини

Російський фонд оскаржив у Страсбурзькому суді закон про «іноземних агентів» – адвокат


Російський Фонд підтримки журналістських розслідувань, відомий також як Фонд 19/29, подав до Європейського суду з прав людини скаргу на російський закон про «іноземних агентів», повідомив адвокат Ільнур Шарапов.

За його словами, автори скарги вважають, що закон порушує європейську Конвенцію про захист прав людини та основних свобод, яка забороняє дискримінацію на будь-якій основі, в тому числі за політичними переконаннями.

Фонд 19/29 був внесений до реєстру неурядових організацій, залічених до «іноземних агентів», у червні 2015 року. Суд тоді також оштрафував організацію на 300 тисяч рублів (за тодішнім курсом майже на 5500 доларів США) за відмову добровільно реєструватися в переліку Міністерства юстиції Росії. Порушення закону про «іноземних агентів» суд угледів у продемонстрованому на одній із лекцій фонду відеозапису виступу російського письменника Бориса Акуніна, присвяченого проблемам російської журналістики, політики президента Росії і майбутнього країни. У Фонді підтримки журналістських розслідувань ці претензії вважають незаконним втручанням у діяльність організації, що була «здійснена владою на підставі неякісного закону».

У Росії закон, неформально відомий як закон про «іноземних агентів», діє від 2012 року. Він передбачає, що неурядові організації, які мають фінансування з-за кордону і вважаються такими, що ведуть політичну діяльність, зобов’язані реєструватися у спеціальному списку, інакше їх реєструватимуть примусово і штрафуватимуть як порушників. Такі організації, крім того, зобов’язані подавати значно суворішу звітність, а також називати себе «іноземними агентами» у всіх своїх матеріалах. При цьому до «політичної» закон відніс вельми широке коло діяльності, що, за словами його російських і міжнародних критиків, дає практичну можливість репресувати майже будь-яку неурядову організацію з не залежним від російської влади закордонним фінансуванням. За повідомленнями правозахисників, нині у списку майже сто організацій, і абсолютна більшість із них – правозахисні, жіночі й екологічні. Також цей закон застосовували до соціологічних організацій.

XS
SM
MD
LG