Доступність посилання

ТОП новини

В Україні немає підстав для тотального здешевлення гривні – Боярчук


В Україні наразі немає підстав для тотального здешевлення гривні, заявив в ефірі Радіо Свобода виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Однак економіка країни постійно накопичує девальваційний потенціал, який, за його оцінками, становитиме близько 5% на рік.

«У принципі немає підстав для тотального здешевлення гривні, однак у нас структура економіка така, що вона постійно генерує девальваційний потенціал. Українці споживають імпорту в нормальних умовах більше, ніж виробляють експорту, це прямі підстави для того, щоб гривня постійно, перманентно відчувала девальваційний тиск. Після певного періоду стабілізації ми повертаємося до нашого нормального життя, це генеруватиме якийсь відсоток девальвації. За нашими оцінками, це близько 5% на рік – це нормальна девальвація в нормальних умовах», – зазначив Боярчук.

Також експерт прогнозує до кінця року курс гривні на рівні близько 25 гривень за долар.

На 17 листопада НБУ офіційний курс гривні встановив на рівні 23,20 гривні за долар та 24,88 – за євро.

У жовтні офіційний курс гривні щодо долара США знижувався. Водночас у Нацбанку не бачать підстав для посилення валютних коливань. При цьому, як заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарева, перед місцевими виборами спостерігалась «нервозність на валютному ринку».

Наприкінці лютого офіційний курс гривні до долара встановили на історичному мінімумі в 30,01 гривні за долар. Згодом гривня дещо стабілізувалась.

XS
SM
MD
LG