Доступність посилання

ТОП новини

У Косові опозиція знову пускала газ у парламенті


Під час протесту під будівлею парламенту Косова, 17 листопада 2015 року
Під час протесту під будівлею парламенту Косова, 17 листопада 2015 року

У Косові опозиція знову вдалася до подразливого газу й перцевого аерозолю в парламенті посеред дедалі глибшої політичної кризи через відносини з Сербією.

Лідер опозиційного Руху за самовизначення Альбін Курті оббризкував міністрів перцевим аерозолем у сесійній залі, що змусило до її евакуації. Також був відкритий патрон із подразливим газом.

Відтак депутати від владної коаліції зібралися в іншому приміщенні в будівлі парламенту і продовжили роботу без опозиції. Вони, зокрема, ухвалили бюджет у першому читанні.

А під будівлею опозиційні демонстранти кидали в будівлю і по її поліційній охороні каміння й пляшки й обливали їх фарбою.

Опозиція в Косові вже тижнями робить усе, щоб зірвати роботу парламенту, кілька разів вдавшись до цього до подразливого газу. Опозиціонерам ідеться в першу чергу про те, щоб не дати винести на розгляд угоду з Сербією, укладену за посередництва Європейського союзу, що має, серед іншого, надати більше повноважень місцевим органам влади в сербських за населенням північних районах Косова. Минулого тижня імплементацію цієї угоди зупинив Конституційний суд Косова – ймовірно, до початку січня, коли він сподівається винести вердикт щодо неї. В Сербії той крок назвали безпрецедентним порушенням угоди й загрозою для регіональної стабільності.

Косово одностороннім чином проголосило незалежність від Сербії 2008 року. Сербія далі вважає його за свій тимчасово непідконтрольний автономний край, але під тиском ЄС була змушена піти з Косовом на деякі домовленості про нормалізацію відносин.

XS
SM
MD
LG