Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини призначив прем’єра Давутоглу знову формувати уряд


Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Ахмет Давутоглу (п), архівне фото
Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Ахмет Давутоглу (п), архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган призначив дотеперішнього прем’єр-міністра Ахмета Давутоглу знову формувати уряд країни після впевненої перемоги його партії на дострокових парламентських виборах 1 листопада.

Владна протягом багатьох останніх років Партія справедливості і розвитку, яку свого часу створив Ердоган і в якій нині головує Давутоглу, за результатами цих виборів знову повернулася до влади після того, як на короткий час втратила її після попередніх парламентських виборів у червні. Тоді ця партія вперше втратила абсолютну більшість і не змогла створити коаліційний уряд із жодною з трьох інших партій, опозиційних до неї, які пройшли до парламенту, що й спричинило необхідність перевиборів.

Нинішні позачергові вибори в Туреччині відбулися на тлі зростання насильства у країні, і Ердоган та Давутоглу переконували виборців, що тільки поновлення однопартійної влади може відновити стабільність.

Останнім часом у Туреччині відновилися сутички між силовиками й збройними курдськими сепаратистами, внаслідок яких загинули сотні людей і похитнувся й так нестійкий мирний процес.

Крім того, близько 130 людей загинули внаслідок двох вибухів, вчинених смертниками на масових заходах прокурдського спрямування – їх, як вважають, влаштувала група, пов’язана з екстремістським угрупованням «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG