Доступність посилання

ТОП новини

Тристороння контактна група закликала припинити порушення мінських угод


Мартін Сайдік, архівне фото
Мартін Сайдік, архівне фото

Тристороння контактна група закликала всі сторони протистояння на Донбасі припинити порушення мінських домовленостей, заявив спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі Мартін Сайдік.

Після зустрічі групи в білоруському Мінську він наголосив, що Контактна група закликає припинити вогонь на Донбасі і всі дії, що несумісні з укладеними домовленостями і зусиллями для мирного врегулювання, й не допустити зриву цих домовленостей і поновлення збройного протистояння.

За його словами, останнім часом на лінії контакту погіршилася ситуація у сфері безпеки, відбуваються серйозні порушення режиму припинення вогню, а це призводить до нових людських жертв, створює перешкоди для повернення біженців і внутрішніх переселенців, надання гуманітарної допомоги, відновлення інфраструктури тощо.

Сайдік також повідомив про результати роботи робочих підгруп Тристоронньої контактної групи, що теж зустрічалися в Мінську.

Зокрема, підгрупа з питань безпеки, сказав він, обговорила порушення режиму припинення вогню, а також тему розмінування. Домовилися, що до кінця місяця сторони мають обмінятися даними щодо пріоритетних ділянок для розмінування.

Підгрупа з гуманітарних питань, сказав Сайдік, домовилася прискорити звільнення незаконно утримуваних осіб. Почати мають із хворих і важко поранених.

Підгрупа з політичних питань продовжила обговорювати місцеві вибори в окупованій частині Донбасу відповідно до мінських домовленостей. На цій зустрічі йшлося про участь у цих виборах політичних партій чи питання амністії.

На запитання щодо можливості продовжити на 2016 рік виконання мінських домовленостей, які в нинішньому вигляді передбачають, що мають бути виконані до кінця 2015-го, Мартін Сайдік не відповів прямо. Він заявив, що ще цього року є досить часу. «Дайте нам попрацювати до кінця року, а тоді дамо вам відповідь», – сказав він.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи має відбутися 24 листопада.

XS
SM
MD
LG