Доступність посилання

ТОП новини

Російське ембарго для українських виробників не стане катастрофою – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Запровадження Росією продуктового ембарго для українських виробників не стане катастрофою, адже протягом останніх років вони постійно шукали нові ринки збуту. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода 19 листопада заявила головний редактор аграрного інформаційного агенства «Агравері» Наталія Гузенко.

«Усі їхні контрольні органи забороняли впродовж минулого року експорт з України кондитерських виробів, молочної продукції та інших категорій товарів. Для українських виробників, коли тільки починалися ці «торгові війни» ще у 2011-2012 роках, найбільш важливим був експорт сирів, кондитерки і овочів та фруктів. Вони протягом цих років шукали постійно нові ринки збуту. Тому не можна сказати, що це буде для них катастрофою», – сказала Гузенко.

За її словами, «проблемною» заборона експорту може стати для виробників свинини та частково молочної продукції. Альтернативою для них можуть бути ринки Близького Сходу та Південної Африки, зазначає Гузенко.

«Важливим ринком збуту для українського сиру став Казахстан. Кондитерська галузь активно експортує в Білорусь, Казахстан та інші країни СНД, також у країни Близького Сходу, бо там простіше. Виробники овочів, яким цієї осені заборонили експортувати продукцію до Криму, вже частково переорієнтувалися на Прибалтику та Білорусь», – розповіла експерт.

18 листопада міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що російський уряд вирішив запровадити продуктове ембарго проти України з 1 січня 2016 року. У Києві прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у відповідь оцінив можливі втрати своєї держави від цього в 600 мільйонів доларів упродовж 2016 року. Того ж дня перший заступник міністра економічного розвитку Росії Олексій Лихачов заявив, що постанова про запровадження з 1 січня 2016 року продуктового ембарго проти України може бути скасована.

XS
SM
MD
LG