Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: 2 підозрюваних у розстрілі активістів Майдану екс-«беркутівців» перебувають у Польщі


Служба безпеки України заявляє про перебування двох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», підозрюваних у розстрілі активістів Майдану, у Польщі, ще одного – у Білорусі. Про це повідомив начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик.

«Їх всього 22, розшукуються 18, решта перебувають під вартою. Двоє перебувають на території Польщі, один у Білорусі, п’ятеро є в Криму, семеро перебувають на території так званих «ДНР» і «ЛНР», інші перебувають на території Російської Федерації», – повідомив він.

Водночас, як нагадав начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк, слідство вважає причетним до розстрілів протестувальників під час Майдану 20 лютого 2014 року в центрі Києва спецпідрозділ київського «Беркута», бійцям цієї роти інкримінується скоєння убивств 39 протестувальників на вулиці Інститутській.

За його словами, у ГПУ є дані, які дозволяють говорити про вчинення ще семи вбивств та 48 вогнепальних поранень на вулиці Інститутській.
Командиром цієї спецроти був Дмитро Садовник. Йому та 22 його підлеглим оголосили про підозру, більшість з них перебувають в розшуку.

«Двоє з цих бійців були арештовані, обвинувальний акт направили до суду, де розглядається. Ще двоє бійців цієї спецроти та заступник Кусюка на даний час перебувають під вартою, і слідство щодо них триває», – сказав Горбатюк.

У вересні минулого року екс-командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, втік з-під домашнього арешту, його оголосили у розшук.

Всього, за даними Генпрокуратури, під час Майдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинули у лютому 2014 року. Тоді під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG