Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: рішення щодо реструктуризації боргу України ухвалять в найближчі три тижні


Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що рішення щодо пропозиції Москви про реструктуризацію боргу України мають ухвалити протягом найближчих трьох тижнів.

За його словами, пропозицію про реструктуризацію боргу було зроблено «в абсолютно партнерському ключі».

Російський прем’єр також вважає, що Москва пропонує «дуже пільгові умови для реструктуризації» боргу України.

«Час припинити викаблучуватися з приводу визнання суверенного характеру цього боргу. Для всіх чесних людей зрозуміло, що йдеться про зобов’язання, яке виникло в України як держави, а не якихось комерційних структур. Це абсолютно зрозуміло, все інше – маніпуляції», – сказав він, коментуючи умови реструктуризації боргу України.

16 листопада президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва готова дозволити Києву не виплачувати борг у три мільярди доларів цього року, а виплачувати його по мільярду доларів у 2016–2018 роках.

Українська сторона наразі не отримувала цих пропозицій, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію зобов’язань із більшістю своїх приватних кредиторів – крім Росії. Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

XS
SM
MD
LG