Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: протистояння під Радою 18 лютого 2014 року спеціально спровокували для запровадження «АТО»


Силовики в центрі Києва під час акцій протесту на Майдані, 19 лютого 2014 року
Силовики в центрі Києва під час акцій протесту на Майдані, 19 лютого 2014 року

Колишня влада навмисно спровокувала протистояння протестувальників і силовиків під будівлею Верховної Ради України 18 лютого 2014 року, щоб мати підстави для проведення антитерористичної операції проти мітингувальників. Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк, підбиваючи проміжні підсумки майже дворічного слідства.

«Саме 18-го лютого було сплановано здійснити силовий розгін протесту «Мирний наступ» на Верховну Раду вже із застосуванням вогнепальної зброї і тим самим спровокувати протистояння між правоохоронцями і протестувальниками, аби створити начебто підстави для проведення антитерористичної операції, яка, як встановлено слідством, пророблялася, ще починаючи із січня», – заявив він.

За словами Горбатюка, 18-19 лютого силовикам роздавали мисливські набої, якими можна було стріляти із міліцейських помпових рушниць, тоді як 20-го лютого проти демонстрантів використовувалась штатна вогнепальна зброя – автомати Калашникова.

План передбачав витіснити мітингувальників із Майдану на Михайлівську площу, де їх чекали озброєні тітушки, зазначає представник Генпрокуратури.

Про підозру повідомили колишньому президенту України Вікторові Януковичу, екс-міністрові внутрішніх справ Віталію Захарченку та його заступнику, а також очільникам кількох підрозділів силових відомств, зокрема, керівнику спецроти «Беркуту» Дмитрові Садовнику та двадцяти двом його підлеглим. 18 з них наразі переховуються від слідства.

21 листопада 2013 року в Україні почалися акції протесту, відомі як Євромайдан, які також згодом назвали Революцією гідності.

Всього, за даними Генпрокуратури, під час Майдану постраждали понад 2 тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинули у лютому 2014 року. Тоді під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними прокуратури, розслідується близько 2000 злочинів, скоєних під час Майдану, проте обвинувальних вироків щодо цих проваджень іще немає.

XS
SM
MD
LG