Доступність посилання

ТОП новини

Російський спецпризначенець заявив на суді в Києві про тортури


Євген Єрофеєв
Євген Єрофеєв

На суді над російськими спецпризначенцями Євгеном Єрофеєвим і Олександром Александровим, що триває в Києві, перший із них заявив, що під час попередніх допитів давав свідчення під тиском і тортурами.

Коментуючи показаний на процесі в Голосіївському районному суді Києва відеозапис одного з допитів, у яких Єрофеєв, зокрема, називав себе чинним військовослужбовцем Збройних сил Росії, він заявив, що запис знятий із перервами, в перебігу яких йому вказували, що казати далі, і катували, а за кадром стояли озброєні військові, що погрожували йому.

Крім того, сказав Єрофеєв, на суді не показали інший фрагмент запису, де він уже називав себе членом «луганської народної міліції» сепаратистів.

У перебігу розгляду справи по суті, що почався минулого тижня, обидва відмовилися від своїх попередніх свідчень, зокрема, про те, що вони російські військові, заявили, що дали їх під тиском і не визнають своєї провини. Сторона обвинувачення звертає увагу, що вони багато разів зустрічалися з представниками міжнародних правозахисних організацій, із російським консулом тощо, але досі говорили, що ніякого тиску не зазнавали.

Наступне судове засідання в їхній справі призначене на 23 листопада.

Двоє російських військових, поранених і затриманих у перебігу бою поблизу міста Щастя в Луганській області 16 травня, капітан Євген Єрофеєв і сержант Олександр Александров, заявляли раніше, що служать у 3-й гвардійській бригаді спецпризначення Головного розвідуправління Генштабу Збройних сил Росії, яка базується в російському місті Тольятті, і були направлені в окуповану частину Луганщини в березні – квітні цього року. Після затримання росіян луганські сепаратисти показали виписані на їхні імена новенькі «військові квитки» і заявили, що то бійці їхньої «народної міліції». А в Міністерстві оборони Росії визнали, що обидва затримані були російськими військовослужбовцями, але заявили, що на момент затримання перестали ними бути. Кремль у зв’язку з цим затриманням повторив стандартну формулу російської влади, що «російських військових на Донбасі немає».

В Україні російських розвідників-спецпризначенців звинувачують в організації й участі у веденні агресивної війни чи воєнного конфлікту проти України, переміщенні поза митним контролем України зброї та боєприпасів, сприянні діяльності терористичної організації та вчиненні терористичного акту, що призвело до загибелі військовослужбовців Збройних сил України й інших тяжких наслідків.

XS
SM
MD
LG