Доступність посилання

ТОП новини

Україну розхитуватимуть зсередини й атакуватимуть на сході – Костюченко


Юрій Костюченко
Юрій Костюченко

Після того, як Росія втрутилась у сирійський конфлікт, на сході України може відбутися ескалація військового протистояння разом із радикалізацією внутрішньої ситуації, заявив Радіо Свобода експерт із питань безпеки і ризиків, співробітник НАН України Юрій Костюченко.

«Зараз для України є аж дві загрози Це і загроза так званого сепаратизму, що вже є, і радикалізація окремих груп – внутрішнє розхитування ситуації, що є, на мій погляд, великою небезпекою. З іншого боку, очевидно, що слід чекати на ескалацію терористичних актів з боку Росії, і на ескалацію військового протистояння, бо це є для них цікавий привід розпочати з нової сторінки цей конфлікт», – сказав Костюченко в ефірі програми «Ми разом».

Щодо проявів тероризму, то в Україні, на думку Юрія Костюченка, досі не було «серйозної бази для них».

«В Україні ми маємо справу із диверсійно-терористичні операціями, диверсійно-розвідувальними операціями в рамках військової операції. Але це – не тероризм, як такий», – сказав експерт.

Захиститися, на його думку, Україна може через кооперацію із західними партнерами «за допомогою контролю в ресурсах комунікації, співпраці, відкриття даних та обміни даними».

Юрій Костюченко висловив упевненість, що Захід не піде на поступки щодо Криму й долі України в обмін на участь Росії в антитерористичній коаліції.

МЗС виступило із заявою про готовність України «зробити свій внесок у зусилля G-20 у боротьбі з тероризмом, який підриває міжнародний мир і безпеку, заважає розвитку глобальної економіки та сталого розвитку».

​Президент України Петро Порошенко під час офіційного візиту до Італії 20 листопада заявив, щомає «чіткий сигнал багатьох лідерів зустрічі в Анталії», що координація дій по Сирії не означає пом’якшення позицій лідерів західних держав, щодо виконання Мінських угод.

XS
SM
MD
LG