Доступність посилання

ТОП новини

Незалежні профспілки Дніпропетровська провели пікети проти нового Трудового кодексу


У Дніпропетровську представники незалежних профспілок підприємств міста пікетували у п’ятницю офіси кількох політичних сил, протестуючи проти ухвалення в першому читанні Верховною Радою нового Трудового кодексу України. Акція була приурочена до Дня Гідності й Свободи, який відзначається 21 листопада.

З вимогами не підтримувати кодекс у другому читанні активісти прийшли під офіси місцевих осередків політсил, депутати яких голосували за нього в першому читанні, – «Батьківщини», «Самопомочі», «Блоку Петра Порошенка».

В акції взяли участь близько двох учасників. У руках вони тримали плакати з написами: «Роботодавці хочуть бути рабовласниками, але робітники не хочуть бути рабами», «Ні – понаднормовим!» тощо.

За словами одного з координаторів акції, представника незалежної профспілки «Південного машинобудівного заводу» Євгена Деркача, новий Трудовий кодекс фактично запроваджує ненормований робочий день для працівників: за його словами, роботодавець зможе використовувати понаднормову працю робітника без дозволу профспілок, заручившись самою лише письмовою згодою робітника. За понаднормові, каже Євген Деркач, не передбачатиметься відгулів.

Інший учасник акції, представник Незалежної профспілки гірників України Олексій Символоков заявив, що новий Трудовий кодекс спрощуватиме процедуру звільнення працівника роботодавцем – вона вже не потребуватиме узгодження з профспілкою. Таким чином, за його словами, профспілки частіше будуть змушені для відстоювання інтересів своїх членів вдаватись до гостріших, аніж переговори з роботодавцями та суди, заходів, зокрема страйків та вуличних акцій.

Учасники акції протесту передали до офісів парламентських політсил у Дніпропетровську свої звернення із закликом до народних депутатів «відкликати свої голоси за новий Трудовий кодекс» та не підтримувати його в другому читанні. В офісах ці документи не коментували, але прийняли.

5 листопада 2015 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила новий Трудовий кодекс. За це проголосували 258 народних депутатів за необхідних 226. Як мовиться в пояснювальній записці до закону, норми проекту спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії та інших міжнародно-правових актів, зокрема, Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

XS
SM
MD
LG