Доступність посилання

ТОП новини

Під Адміністрацією Порошенка вимагають відвести силовиків від учасників блокади Криму


Прихильники акції з цивільної блокаді Криму на пікеті під Адміністрацією президента, Київ, 21 листопада 2015 року
Прихильники акції з цивільної блокаді Криму на пікеті під Адміністрацією президента, Київ, 21 листопада 2015 року

Біля будівлі Адміністрації президента України у Києві зібралися близько півсотні людей, представників кримськотатарського народу, які бояться розгону акції щодо блокади Криму у Херсонській області. Вони вимагають відвести силовиків, які 21 листопада оточили учасників акції, що перешкоджали ремонту пошкоджених електроопор, повідомляє кореспондент Крим.Реаліі.

Ініціатор акції під Адміністрацією президента, заступник директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаев повідомив, що силовики застосовували силу, у результаті чого журналістка телеканалу ATR Гульсум Халілова опинилася у лікарні.

«Будемо стояти до того часу, поки звідти (біля електроопор у Херсонській області – ред.) не відведуть спецпризначенців», – заявили присутні активісти, закликавши громадян України підтримати кримських татар.

До активістів вийшов заступник голови Адміністрації президента України Ростислав Павленко, який вислухав учасників пікету і зазначив, що про порушення прав кримських татар йдеться на всіх міжнародних майданчиках.

Ростислав Павленко вийшов до активістів
Ростислав Павленко вийшов до активістів

До будівлі Адміністрації продовжують приходити люди, тут очікують Уповноваженого президента України з прав кримських татар Мустафу Джемілєва. Однак підтвердження цієї інформації від самого Джемілєва немає.

За інформацією присутніх, голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров відправився у Херсонську область до активістів блокади Криму.

На акції біля Адміністрації президента присутні члени Меджлісу Ескендер Барієв, координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу Сінавер Кадиров, режисер і актор Ахтем Сейтаблаєв.

У суботу, 21 листопада, на місці обвалення електроопор у Чаплинці Херсонської області між учасниками блокади, що перешкоджали початку ремонтних робіт, і силовиками стався конфлікт. Виникла невелика бійка.

Силовики намагаються відтіснити учасників блокади Криму, Херсонська область, 21 листопада 2015
Силовики намагаються відтіснити учасників блокади Криму, Херсонська область, 21 листопада 2015

Після переговорів силовики зняли оточення біля електроопор, а учасники блокади дали можливість співробітникам «Укренерго» провести заземлення. Інших ремонтних робіт тут проводитися не буде.

20 листопада на території Херсонської області у результаті вибуху, ймовірно, протитанкових мін, було зруйновано дві залізобетонні опори та пошкоджено ще дві опори високовольтних ліній електропередач, якими ведеться електропостачання до Криму.

Координатор акції щодо блокади Криму Ленур Іслямов повідомив Крим.Реаліі, що учасники акції блокуватимуть ремонт ліній електропередач.

Підприємство «Укренерго» повідомило у п’ятницю про критичний характер пошкоджень опор і можливе відключення від електрики Криму, частини Херсонської та Миколаївської областей.

Міністерство енергетики Росії заявило, що на півострові у готовність приведені резервні джерела електропостачання.

Кримський півострів забезпечується електроенергією з материкової України. Після анексії Криму Росією на півострів почали завозити мобільні генератори.

XS
SM
MD
LG