Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин: Україна не купуватиме російський газ до кінця кварталу


Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Україна не планує купувати додаткові обсяги газу в Росії для опалювального сезону до кінця кварталу, заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

За його словами, наявних запасів у 16,5 мільярда кубометрів достатньо за умови нинішньої сприятливої погоди і зниження споживання палива.

«Є кілька причин, чому не варто купувати зараз газ. Ми очікуємо, що в першому кварталі ціна все-таки буде трохи нижчою, запасів поки що достатньо і всі почуваються комфортно. Тому немає такої критичної необхідності вже робити якусь передоплату», – сказав міністр.

За його словами, Україна сподівається узгодити з Росією умови постачання газу в першому кварталі 2016 року до 20 грудня.

3 листопада голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявив, що Україна закуповуватиме газ у російського «Газпрому» в першому кварталі 2016 року тільки в разі привабливої ціни і взагалі зможе обійтися без закупівлі російського газу наступного року.

Наприкінці вересня у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону.

Також були узгоджені приблизні обсяги газу: Україна перераховує «Газпрому» півмільйона доларів і закуповує 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ. Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 року становить 227 доларів за тисячу кубометрів.

XS
SM
MD
LG