Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську оголосили конкурс на створення «Парку радянського періоду»


Пам'ятник Леніну у Дніпропетровську, 11 листопада 2015 рік
Пам'ятник Леніну у Дніпропетровську, 11 листопада 2015 рік

У Дніпропетровську оголосили конкурс на створення «Парку радянського періоду». Відповідне розпорядження, яке підписала виконувачка обов’язків міського голови Дніпропетровська Галина Булавка, у понеділок, 23 листопада, оприлюднили на сайті міської ради.

Згідно з документом, координуватиме цей конкурс буде Головне архітектурно-планувальне управління та місцевий осередок Спілки архітекторів України.

У розпорядженні йдеться, що департаменту комунального господарства доручили створити тимчасове місце для складування пам’ятників радянської доби, доки парк не буде облаштований.

За інформацією заступника міського голови Вадима Шебанова, до списку пам’яток, які мають бути демонтовані у рамках реалізації «закону про декомунізацію» і знайдуть своє місце у «Парку радянських скульптур», увійшло понад 40 об’єктів. Це 18 монументів, 23 меморіальні дошки, дві стели, обеліск і бронеплатформа «періоду громадянської війни 1918-1920-х років».

Серед пам’ятників радянським діячам, які мають знести, – пам’ятник Сергієві Кірову на однойменному проспект, пам’ятник Григорію Петровському поблизу центрального залізничного вокзалу, пам’ятник революціонеру Михайлу Калініну в однойменному парку та два пам’ятника Леніну у віддалених районах міста.

У лютому 2014 року у Дніпропетровську активісти знесли пам’ятник Леніну на головній площі міста. Потім у місті розгорнулась дискусія щодо подальшої долі колишньої площі імені Леніна (зараз, за рішенням міськради, – Героїв Майдану).

XS
SM
MD
LG