Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську декомунізували 57 топонімічних назв


У Дніпропетровську непоодинокими є пам'ятники діячам часів СРСР
У Дніпропетровську непоодинокими є пам'ятники діячам часів СРСР

У Дніпропетровську в рамках виконання законів про декомунізацію змінили назви 57 топонімів. Відповідне розпорядження у вівторок підписала виконувач обовʼязків міського голови Галина Булавка. За документом, рішення ухвалене після консультацій з Українським інститутом національної пам’яті.

Згідно з розпорядженням, найбільше вулиць перейменовано в Ленінському районі міста, зокрема, в житловому масиві Таромському, що входить до Ленінського району.

Відповідно до документа, зокрема вулиця Чубаря носитиме ім’я Володимира Сосюри, Постишева – Олександра Серебрякова, парк імені Калініна стане парком Пам’яті та примирення, сквер імені Леніна – сквером Героїв, вулиця Героїв Сталінграда – проспектом Богдана Хмельницького, Жовтнева площа – Соборною, станція метро «Комунарівська» – Покровською, провулок Кірова – провулком Назарія Яремчука тощо.

Районним радам доручено встановити нові таблички з назвами вулиць та поінформувати про зміни жителів.

Раніше Галина Булавка заявила, що якщо депутати Дніпропетровської міської ради до 21 листопада не ухвалять рішень щодо перейменування вулиць з радянськими назвами, то вона сама підпише розпорядження про перейменування. Однак, зазначала вона, це буде стосуватися тільки тих вулиць, скверів, провулків, нові назви яких були узгоджені з жителями і профільною комісією міськради.

Улітку 2015 року в профільній комісії міськради з питань топоніміки заявляли, що в рамках декомунізації у Дніпропетровську підлягає перейменуванню близько 300 вулиць, більшість районів міста й саме місто.

XS
SM
MD
LG