Доступність посилання

ТОП новини

У Чикаго відбулися протести через поширене відео з убивством поліцією темношкірого підлітка


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Ввечері 24 листопада сотні демонстрантів вийшли на вулиці американського міста Чикаго (штат Іллінойс) після поширеного прокуратурою відео, на якому видно як поліцейський застрелив темношкірого підлітка.

37-річний Джейсон Ван Дайк був звинувачений у вбивстві першого ступеня за убивство 17-річного Лакуана Макдональда в жовтні 2014 року.

«Це, дійсно, важливо для громадської безпеки, щоб громадяни Чикаго знали, що цей офіцер несе відповідальність за свої дії», –прокоментувала появу відео місцевий прокурор Аніта Альварес.

На відео видно, як Макдональд, який, за твердженням поліції був під дією наркотиків і мав ніж у кишені, тікає від двох поліцейських, що вийшли до нього із службового автомобіля. Далі в юнака влучають кілька куль, він падає на асфальт і б’ється в конвульсіях від поранень.

Адвокат затриманого поліцейського Ван Дайка каже, що його підзахисний відкрив вогонь через відмову Макдональда кинути ніж, а також тому, що офіцер вирішив, що хлопець може бути небезпечним для оточуючих.

Під час учорашніх протестів в Чикаго мітингувальники скандували: «16 разів» – саме стільки пострілів білошкірий поліцейський випустив в бік афроамериканця.

Мер Чикаго Рам Емануель висловив сподівання, що відео з деталями цієї трагедії, зможе побудувати у суспільстві «мости взаєморозуміння, а не стати бар'єром».

Адвокати сім'ї Макдональдс оприлюднили заяву із закликом до активістів утриматися від насильницьких протестів.

Смерть 17-річного юнака є останньою у серії інцидентів, пов'язаних із летальними наслідками від дій поліції щодо афроамериканців за останні 18 місяців. Ці факти спровокували протести у багатьох великих містах США і викликали національні дебати з питань расової та етнічної дискримінації.

XS
SM
MD
LG