Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: ми не збираємося воювати з Туреччиною


Сергій Лавров
Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії заявляє, що Москва не збирається воювати з Туреччиною.

«Воювати з Туреччиною ми не збираємося. Ставлення до турецького народу в нас не змінилося. У нас виникають питання до дій нинішнього турецького керівництва», – заявив Лавров, коментуючи збиття російського бомбардувальника турецькими військами.

За його словами, Москва вважає, що цей інцидент був «спланованою провокацією».

«У нас є серйозні сумніви щодо того, що це був ненавмисний акт. Це дуже схоже на сплановану провокацію», – заявив російський міністр.

Він також розкритикував позицію Євросоюзу і НАТО з приводу інциденту, заявивши, що вони не висловили «ніякого співчуття чи жалю».

Лавров додав, що Москва не планує посилати дипломатів до Туреччини чи приймати високопосадових гостей з Анкари. Водночас глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу заявив, що розмовляв телефоном із Лавровим і вони погодилися зустрітися найближчим часом.

Російський Су-24 був збитий турецьким винищувачем F-16 24 листопада біля турецько-сирійського кордону. Одного з пілотів, що катапультувалися вдалося врятувати, інший загинув, за даними Міноборони Росії, через те, що був обстріляний із землі. Також повідомлялося, що при проведенні пошуково-рятувальної операції на місці падіння Су-24 був збитий російський вертоліт Мі-8, при цьому загинув російський морський піхотинець.

Туреччина стверджує, що російський бомбардувальник порушив її повітряний простір і проігнорував неодноразові попередження. Російська влада наполягає, що Су-24 перебував у небі над сирійською територією. Президент Росії Володимир Путін назвав збиття російського літака Су-24 «ударом у спину» і заявив, що це матиме серйозні наслідки для відносин Росії і Туреччини.

Посли країн-учасниць НАТО, які зібралися на екстрене засідання 24 листопада, закликали Туреччину до спокою і витримки у зв’язку з ситуацією навколо збитого турецьким винищувачем російського бомбардувальника.

XS
SM
MD
LG