Доступність посилання

ТОП новини

Обама підписав бюджет, де передбачена військова допомога Україні


Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама підписав оборонний бюджет на 2016 рік, у якому передбачено виділення 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні, повідомляє українське посольство у Сполучених Штатах.

«25 листопада 2015 року президент США Барак Обама підписав схвалений Конгресом доопрацьований бюджет США на 2016 рік на потреби національної оборони. Таким чином, санкціоновано виділення коштів для надання військової допомоги Україні в обсязі 300 мільйонів доларів США упродовж 2016 фінансового року. При цьому 50 мільйонів із зазначеної загальної суми може бути використано для надання нашій державі оборонних озброєнь», – мовиться у повідомленні.

22 жовтня Барак Обама офіційно застосував право вето щодо закону про оборонний бюджет США, що передбачав надати 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні. Він заявив, що повертає закон про надання 612 мільярдів доларів на оборонні витрати до Конгресу, щоб там «усе зробили правильно» і профінансували безпеку країни «належним чином».

Закон передбачає надати 300 мільйонів доларів на допомогу Україні у сферах оборони і безпеки. За документом, ці кошти можуть піти не тільки на таку допомогу, як навчання українських силовиків, передача розвідувальних даних чи військове обладнання нелетальної дії, а й на летальну зброю.

Але йдеться лише про дозвіл президентові США надавати таку допомогу, а не про вимогу до нього. Досі позиція Барака Обами щодо надання Україні летальної зброї, навіть суто оборонної, лишається негативною.

XS
SM
MD
LG