Доступність посилання

ТОП новини

Рютте: у Нідерландах врахують результати референдуму, але євроінтеграцію України це не зупинить


Марк Рютте
Марк Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляє, що влада розгляне результати референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, проте це не зупинить європейської інтеграції України.

«Це не зупинить євроінтеграції України. Але, згідно з законом, уряд Нідерландів має взяти до уваги і врахувати результати цього референдуму», – сказав Рютте після зустрічі з президентом України Петром Порошенком.

Консультативний референдум щодо ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом в Нідерландах відбудеться навесні наступного, 2016 року.

Згідно з нідерландським законом про референдум, результати такого референдуму щодо вже ухваленого законодавчого акту матимуть лише консультативний характер. У разі, якщо референдум буде визнаний таким, що відбувся, а більшість учасників проголосує проти ратифікації

Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, уряд Нідерландів муситиме вирішити, чи знову виносити на розгляд це питання, але ніяк не буде зобов’язаний відхиляти ратифікацію.

Угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом набуде чинності в повному обсязі, коли її ратифікацію завершать усі учасники – Україна, 28 країн-членів ЄС і керівні органи Європейського союзу. Та політична частина угоди вже діє в режимі тимчасового застосування з початку 2015 року, а економічна, включно з зоною вільної торгівлі між Україною і ЄС, так само набуде чинності в режимі тимчасового застосування з початку 2016 року, навіть якщо процедура ратифікації доти не буде завершена.

XS
SM
MD
LG