Доступність посилання

ТОП новини

СБУ передасть Інституту національної пам’яті деякі кримінальні справи часів Голодомору


Пам'ятник-свіча жертвам Голодомору в Україні у Києві
Пам'ятник-свіча жертвам Голодомору в Україні у Києві

Служба безпеки України передасть Інституту національної пам’яті низку документів із архівних кримінальних справ часів Голодомору в Україні. Про це йдеться на сайті СБУ.

«У рамках загальнодержавних заходів із вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 років в Україні, Галузевий державний архів Служби безпеки України презентує низку документів із архівних кримінальних справ, що зберігаються в архівних підрозділах регіональних органів СБУ. Усі матеріали в установленому порядку будуть передані до Інституту національної пам’яті», – йдеться в повідомленні.

Як зазначили в СБУ, з нещодавно віднайдених архівних кримінальних справ випливає, що їх «фігуранти» чинили опір розкуркуленню, колективізації, насильницькій хлібозаготівлі та іншим заходам тоталітарної влад в часи знищення українського села і Голодомору.

«Як і 80 років тому, проти України ведеться неоголошена війна «на знищення». Держава, яка заперечує сам факт Голодомору і намагається викривити історію, сьогодні нахабно посягає на нашу незалежність та суверенітет», – йдеться в листі голови СБУ Василя Грицака.

У суботу, 28 листопада, в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів, в результаті яких загинули мільйони людей. Сьогодні в Україні приспущені державні прапори і скасовані розважальні заходи. Жалобні заходи проходитимуть по всій країні, зокрема і на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» у Києві.

О 16:00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, одразу після якої стартує Всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті».

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України, який недавно проводив дослідження спільно з американськими вченими, з 1932 до 1934 року жертвами штучного голоду в Україні стали 3,9 мільйона українців, що становить 13% від загальної кількості населення. Саме цю цифру дослідники вважають науково обґрунтованою.

XS
SM
MD
LG